img

Проф. Рачев: Очаква ни невиждана в историята зима

/
/
/
438 Views

Нищо чудно зимата на 2022 г. да се окаже най-топлата в историята на метеорологичните прогнози, разбра Скандални.

„В социалните мрежи започна да се промъква, че ще има „ужасна и страшна зима“.

Нека кажа професионалната прогноза на големите центрове. 60% е вероятността зимата да е по-топла с 5 градуса над нормата. 30% е вероятността тя да бъде нормална по отношение на температурите. По 5 на сто е вероятността да по-студена с около 1 градус или много топла с 1,5 градуса“.

 

 

Това заяви в предаването „Тази сутрин“ по bTV климатологът проф. Георги Рачев.

 

Не изпускай тези оферти:

 

„През цялата следваща седмица ще има много слънце. По-високи ще бъдат минималните температури сутринта. Ако нямаше ниски сутрешни температури, можеше да се каже, че е ранното лято. В Западна Европа ще има бури, а на места градушки. Дъжд в България няма да има през цялата седмица“, обясни климатологът.

В София, Пловдив и Варна максималните температури ще достигат до 28 градуса.

По съвсем различен начин е моментната картина в другия край на света. В щата Мичиган снежни виелици затрупаха магистрали.

В Австралия от седмица има обилни дъждове, които причиниха големи наводнения.

В момента интензитетът на валежите там намалява.


Още една прогноза от синоптик:

„Още в началото на ноември ще усетим по-чувствително захлаждане. Валежи от сняг се очакват през втората половина на ноември. Има противоречиви мнения каква ще бъде зимата. Колеги бяха казали, че очакваме да бъде по-мека, но наскоро се появи нова прогноза за изненадващо студена зима с обилно количество валежи“, заяви синоптикът Александрина Янкова.

Поредна седмица започва с високи температури.

„През новата седмица ще се радваме на циганско лято, до сряда температурите ще се доближават до летните стойности. В Югозападна България и в Горнотракийската низина ще има условия за 26-27 градуса“, заяви синоптичката.

Тя уточни, че от четвъртък в страната се очаква вятър от североизток, който ще доведе до понижение на температурите с 5-6 градуса.

Над Балканите също ще бъде по-топло от нормалното за края на октомври. И ако при нас се очаква захлаждане, то в Гърция уикендът ще бъде топъл и слънчев, с максимални температури до 27 градуса.

Янкова подчерта, докато ние се радваме на хубаво време, в Нигерия са на ръба на оцеляването заради продължаващите валежи.

„Над 600 души са починали от наводненията. Над милион са вътрешно разселените, унищожена е земеделска земя, която е основно препитаниe. Населението дълго време се бори със сушата и се молиха за малко дъжд. Това ни напомня да бъдем отговорни към природата“, призова Янкова пред bgonair.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text