img

Путин току-що стовари ответния си удар върху Байдън и върхушката на Запада

/
/
/
515 Views

Сред санкционираните е и държавният секретар Антъни Блинкен

Русия налага санкции на американския президент Джо Байдън, държавния секретар Антъни Блинкен, министърът на отбраната Лойд Остин и още 10-има висши представители на администрацията и политически фигури, Сред тях са ръководителите на Пентагона и ЦРУ, съобщават ТАСС и Russia Today.

 

Москва обяви, че санкциите са реципрочна мярка на наложените от Вашингтон такива срещу висши представители на властта в Русия, включително президента Владимир Путин.

Днес Китай обяви следното след новината за санкции от САЩ:

Китай иска да избегне влиянието на санкциите на САЩ заради руската война, каза външният министър Уанг И в едно от най-явните изявления на Пекин досега относно американските санкции, които допринасят за историческа разпродажба на пазарите, съобщи Bloomberg.

„Китай не е страна в кризата, нито иска санкциите да засягат Китай“, каза Уанг в телефонен разговор в понеделник с испанския си колега Хосе Мануел Албарес, за да обсъдят войната в Украйна.

„Китай има правото да защити своите законни права и интереси.”

Нарастват опасенията сред инвеститорите, че китайските компании ще бъдат изправени пред санкции на САЩ, след като американски представители казаха, че Русия е поискала военна и финансова помощ от Пекин. САЩ предупредиха европейските съюзници, че Русия е поискала от Китай въоръжени дронове в края на февруари, докато е започвала инвазията си в Украйна, според хора, запознати с въпроса.

Китай в понеделник отхвърли първоначалните доклади като „дезинформация“, докато Русия отрече да е поискала помощ от Пекин, заявявайки, че разполага с достатъчно ресурси, за да спечели войната. Нито една от страните все още не е отговорила на доклада за въоръжени дронове, които Китай е продавал на страни като Саудитска Арабия, Пакистан и Обединените арабски емирства.

Докато официалните лица на САЩ многократно предупреждаваха Китай да не помага на Русия да избягва санкциите, министърът на търговията Джина Раймондо каза миналата седмица, че няма доказателства, че китайски компании планират да помогнат на Москва да заобиколи американските ограничения.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text