img

Рекорд! 2 стотинки от 1981-а удариха 15 000 лева

/
/
/
3106 Views

Монета от 2 стотинки, изсечена по време на дълбокия соц – 1981 година, е сред най-скъпите в момента. Цената ѝ върви от 6 до 8 хиляди лева. Специализирани сайтове обаче я предлагат и за 15 000 лева.

Двете стотинки са изсечени, за да се пуснат в масово обръщение преди 41 години. От тях има милиони. Има обаче няколко, които са със сбъркан надпис и затова са толкова скъпи и търсени от колекционерите. Те се броят на пръстите на ръцете, казва Георги Георгиев, шеф на Софийското нумизматично дружество.

Други експерти уточняват, че бройката е само 20.

Ако се разровите в чекмеджета и шкафове, където държите непотребни вещи и попаднете на монета от две стотинки от 1981 година с надпис на реверса „Народна република България“, сте извадили късмет – за нея може да получите сума, с която да си купите сравнително нова кола.

Ще сте късметлия и ако попаднете на монета от 1 стотинка от същата година и със същия надпис. Цената ѝ е малко по-скромна – около 10 000 лева, тъй като от нея има малко повече бройки – 137.

Нумизматите обясняват и защо тези монети са толкова уникални.

По времето на соца в чест на 13 века от създаването на България БНБ решава да смени обичайния надпис на обикновените размени монети и вместо „Народна република България“ на тях да пише „Хиляда и триста години България“.

Според Георгиев за смяната на надписа е настояла лично Людмила Живкова.

Само че някой от монетния двор забравя да смени матриците на 1 и 2 стотинки и така за изсечени 20 броя монети от 2 стотинки и 137 броя от монетите със стойност 1 стотинка.

Нумизматите обаче предупреждават, че на редките монети се правят фалшификати.

Ето и обява, на която попадна Lupa.bg, монетата от 2 стотинки е оценена „само“ на 6000 лева:

2 стотинки 1981 – НРБ

Емисия: 1981 г.

„Народна република България“

Номинална стойност – 2 стотинки

Метал – бронзова сплав

Тегло – 2 г

Диаметър – 18 мм

Гурт – назъбен

Тираж – 20 бр.

Отсечена в София, България

1 Comments

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text