img

Русия към България: Ако дадете C-300 на Украйна се превръщате мигновено в мишена

/
/
/
1133 Views

Руският външен министър Сергей Лавров каза, че прехвърлянето на съветската зенитно-ракетна система С-300 от други страни в Украйна е невъзможно и ще се счита за незаконно, така че Москва няма да го допусне. Според него всеки товар, влизащ в Украйна, който Москва счита за военен, ще стане легитимна цел за Русия.

 

 

„Ние казахме много ясно, че всеки товар, който ще влезе в Украйна, за който считаме, че превозва оръжия, ще стане легитимна цел… тъй като провеждаме операция, чиято цел е да премахне всяка заплаха срещу Руската федерация”, заяви ръководителят на руското външно министерство в интервю за RT.

 

По-рано говорителката на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, коментирайки призива на президента на Украйна Володимир Зеленски към Вашингтон за доставка на С-300, каза, че доставките на оръжие от САЩ и Европа в Украйна могат да имат опасни последици и се превръщат в дестабилизиращ фактор.

В своя статия „Файненшъл таймс“ написа, че американският министър на отбраната Лойд Остин ще се опита да убеди Словакия и България да предоставят за отбраната на Украйна ракетни комплекси С-300 по молба на украинския президент Володимир Зеленски. Според финансово издание министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин ще настоява за още една ключова инициатива, обявена от президента Джо Байдън: да помогне на Украйна да осигури противовъздушни ракети с голям обсег. „Файненшъл таймс“ посочва, че тази седмица Остин ще се срещне със своите словашки и български колеги като част от тези усилия. И двете страни разполагат с ракетни комплекси С-300, съветска система, която украинците знаят как да използват. Американски законодатели и от двете основни пари – Демократичната и Републиканската – призоваха Вашингтон да достави подобни ракетни комплекси на Украйна.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text