img

Светът полудя по този тип къщи: струват 4000 лв, строят се за 2 часа и издържат 300 години! (СНИМКИ)

/
/
/
413 Views

В момента пазарът на недвижими имоти у нас гони рекордни цени, случва се нещо подобно на прословутия „балон“ от 2008 година, който костваше на мнозина спестяванията и домовете им. Освен цените обаче, времето също е фактор, с който много съвременни семейства са длъжни да се съобразяват.

Ето защо модерните архитекти, опитвайки се да отговорят на новите изисквания, търсят начини за по-евтино и по-бързо изграждане на жилища, но при това с не по-малко качество. 

Както винаги нововъведенията идват от Страната на изгряващото слънце. Невероятно, но факт: в Япония строят къщи само за 2 часа! На всичкото отгоре те могат да издържат поне 300 години!

Японската компания “Japan Dome House” се занимава със строителството на куполни домове от пяна . Интересът към тях се увеличил след земетресението в Кумамото през април 2016 г. с магнитуд 7 по скалата на Рихтер.

куполни домове

Тогава много сгради се срутиха, хиляди хора останаха без дом. Прави впечатление, че курортът “Aso Farm Land”, състоящ се от 480 къщи, построени от полистирол, остана невредим.
Такива жилища имат редица предимства, основното от които е скоростта на тяхното изграждане.

куполна къща

Изграждането на една такава куполна къща отнема само 2 часа! Пеноблокове се обработват с огнеупорен разтвор, а след това от тях се прави конструкцията на къщата. След това е необходимо да се изрежат отвори за прозорците и вратите. В заключение получената структура се покрива със слой замазка. Формата на купола също е избрана с причина. Изследователи и учени твърдят, че къщите под формата на полукълбо перфектно издържат на земетресения.

квартал куполни къщи

А вие бихте ли живели в такъв „дом от бъдещето“?

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text