img

Симптоми, по които да различим сезонния грип от Ковид

/
/
/
671 Views

И срещу двете инфекции има одобрени ваксини. Ваксините са доброволни и предпазват от тежко протичане на заболяването.

Сравнителна информация за сезонния грип и Ковид-19 е публикувана на фейсбук страницата на МЗ. Сезонният грип и Ковид-19 са заразни респираторни заболявания, причинени от различни вируси. Ковид-19 e инфекция с коронавируса SARS-CoV-2, идентифицирана за пръв път през 2019 г., а грипът се причинява от инфектиране с различни грипни вируси. Сезонният грип е познат от медицинската наука отдавна.

Спазването на противоепидемичните мерки спомага за ограничаване разпространението на двете инфекции в популацията. Тук попадат спазването на физическа дистанция, носене на предпазни маски, личната хигиена и честата дезинфекция, пише Ретро.

В сравнение с грипа Ковид-19 може да причини по-сериозни усложнения. При коронавирусната инфекция отнема повече време, преди заразените да проявят симптоми, освен това развилите заболяването са заразни по-дълго.

Някои от симптомите на грип, Ковид-19 и други респираторни заболявания са сходни, разликата между тях не може да се направи въз основа само на симптомите.

Тестването е необходимо, за да се определи каква е инфекцията и да се постави точната диагноза. Човек може да се зарази едновременно с грип и Ковид-19, както и да развие симптомите на двете заболявания.

Общите симптоми на Ковид-19 и сезонния грип са:

Треска или втрисане
Кашлица
Задух или затруднено дишане
Умора
Възпалено гърло
Течащ или запушен нос
Мускулни болки или болки в тялото
Главоболие
Промяна или частична загуба на вкус или обоняние, въпреки че този симптом е по-характерен за Ковид-19.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text