img

Скандал! Тежък натиск от Брюксел да вдигнем ветото за Македония

/
/
/
1093 Views

Брюксел очаква на срещата на върха през юни да бъде взето решение за насрочването на междуправителствените конференции със Северна Македония и Албания, които ще поставят началото на преговорите за членство в ЕС с двете страни, съобщава БНТ.

Не изпускай тези оферти:

 

Това заявиха днес високопоставени представители на ЕС. В понеделник външните министри на страните от ЕС се събират в Брюксел, в срещата ще участват и шестимата външни министри на страните от Западните Балкани. Очаква се в рамките на съвета да има разговори между първите дипломати на България и Северна Македония.

Брюксел очаква София и Скопие да постигнат споразумение колкото се може по-бързо. Колкото по-бързо, толкова по-добре, коментираха високопоставни европейски представители.

 

Петков се издаде пред Digi 24 какво е решил за ветото за Северна Македония TV

Те смятат, че на фона на руската агресия в Украйна, е много важно ЕС да изпълни обещанията си към страните от Западните Балкани и започне преговорите за членство със Скопие и Тирана възможно най-бързо. В понеделник външните министри от ЕС и от страните от Западните Балкани ще обсъдят отражението на войната в Украйна върху региона.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъждат и шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва и поетапна забрана на вноса на руски петрол до края на годината, с изключения за някои държави. Държавите от ЕС все още не могат да постигнат споразумение по петролното ембарго. България също поиска по-дълъг срок преди въвеждането на забраната на руски петрол и петролни продукти.

В момента ЕК преговаря най-вече с Унгария, която има най-много претенции към пакета. ЕС ще стигне до споразумение по отношение на санкции и ще остане единен, смятат високопоставени представители на ЕС. В срещата на външните министри от ЕС в понеделник ще участва и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text