img

Социолог: Хвърляме много „кал“ срещу политиците, обаче и те не са нещо по-различно от нас

/
/
/
466 Views

Вие сложихте пирона точно в целта. Наистина имаме криза на лидерството във всеки един аспект. И имаме и друга криза според мен – аз виждам един огромен интелектуален дефицит във всеки един аспект.

Сякаш не сме рационални, не ги мислим нещата, искаме да си продължим ей така да вървят край нас. Това заяви за „Фокус“ социологът Мира Радева.

„Всички сякаш сме полудели. Вижте, каква е ситуацията в страната. Всички общо взето, обществото ни е в много тежка, много дълбока криза.

Аз, между другото, сега, преглеждайки едни мои стари неща, писани буквално преди 20 години, и там общо взето съм търсила причините за агресията, нарастващата, причината за нетърпимостта един към друг. И тогава ми се е виждало много тревожно, а сега просто в много аспекти ми изглежда направо безизходно.

И на мен ми се струва, че много хвърляме кал срещу политиците, обаче политиците не са нещо по-различно от нас самите.

Аз мисля, че – не че ги оправдавам, но в крайна сметка те са наше продължение. Ние трайно като общество изпитваме едно чувство за неудовлетвореност, за безсилие.

Според мен с това беше белязан целият преход, вече 30 години и повече – едно чувство, че не се справяме. Ние не обичаме себе си, не уважаваме себе си и това някак си го прехвърляме върху целия социален, обществен живот.

Българинът, бих казал, не е излязъл от едно мислене на далаверата – дай сега да ударим кьоравото, пък каквото ще да става. И защо тогава да се чудим, че и политиците мислят така – ами те са просто нашето продължение. Хубаво, лошо – те са това, което сме и ние“, смята социоложката.

На въпрос дали са нашите сънища Радева отговаря, че е така и тези сънища обаче се оказват кошмар.

„Вървим сякаш от лошо към по-лошо. Аз няма да се изненадам, ако и този път не се успее да се сформира кабинет, защото признавам, че част от тези млади надежди, уж нови неща в политиката – те са стряскащо некомпетентни, най-малкото, което мога да кажа. И то се оказа това по отношение на „Има такъв народ“.

Аз си признавам публично, че гласувах първия път за тях, но после бях все едно залята с кофа помия, защото се оказа, че тези хора въобще не разбират правилата на демокрацията.

Те тръгват като слон в стъкларски магазин и после викат „Ама защо беше такъв резултатът?“. Ти си абсолютно неподготвен, какво друго да очакваш?

Да не говорим сега пък и за скандала с другите нови млади. Най-малкото, което мога да кажа там, е, че един министър, ако не знае, е длъжен да провери. И не може ей така да приемаш желанието за действителност: ами аз така си мислех, че е много хубаво. Представяте ли си, този човек какви публични скандали можеше да направи, ако беше по-дълго време министър? Ужасяващо е това, просто ужасяваща неподготвеност“, каза тя.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text