img

Става напечено: Норвежкото разузнаване откри огромен руски атомен разрушител опасно близо до армадата на НАТО

/
/
/
922 Views

До зоната на мащабни учения на НАТО се приближиха атомен крайцер и противолодъчен ракетен разрушител на военноморсаките сили на Русия. Това съобщават Въоръжените сили на Норвегия.

 

 

„Норвежкият крайбрежен патрулен самолет „Орион“ последва руски кораби край бреговете на Финландия и Норвегия. Подобна активност е нормална по време на учения в норвежки като „Студен отговор“ (Cold Response). За Норвегия и НАТО е важно да наблюдават цялата дейност в нашите зони“, написаха в Туитър норвежките въоръжени сили.

На сайта си те добавят, че засечените кораби са в международни води, а още два в момента действат на север и юг от Лофотенските острови и архипелага Вестерол – недалеч от военноморските сили на НАТО, участващи в норвежките военни учения.

 

Норвежката армия публикува снимки от въздуха на руски кораби в социалните мрежи. Това са атомният разрушител „Пьотр Велики“ и противолодъчният ракетен разрушител „Североморск“ на Северния флот.

В навечерието на 7 март НАТО обяви, че в Норвежко море и на сушата в Норвегия започват мащабни учения „Студен отговор“. Те ще се проведат през март-април. В ученията участват около 30 хиляди военнослужещи и 50 кораба от повече от 25 страни от Европа и Северна Америка, отбелязва Северноатлантическият алианс.

„Съюзническите сили трябва да са готови да действат при всякакви условия и при всякакви обстоятелства. Обучението в Норвегия позволява на съюзниците и партньорите от НАТО да практикуват уменията си в екстремни условия, от замръзнали фиорди до бурни морета и покрити с лед планини. Това е причината Оперативният център на НАТО в студено време да се намира в Норвегия“, казаха от НАТО.

Те настояват, че ученията не са свързани със специалната военна операция на Русия в Украйна. „Студен отговор“ беше обявена осем месеца предварително, а през януари командирът на Обединения щаб на Норвегия информира командира на Северния флот на ВМС на Русия чрез видео разговор през януари, съобщи НАТО.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text