img

Стефан Янев: Въвеждането на еврото у нас трябва да се отложи

/
/
/
478 Views

Въвеждането на еврото у нас трябва да се отложи. Това е становището на Стефан Янев, бивш служебен премиер на България.

Не изпускай тези оферти:

 

Той излезе с позиция от името на новосъздадената си партия, пише Стандарт.

Ето какво ще казва в нея:

 

По повод намерението датата за въвеждането на общата европейска валута да остане 1 януари 2024 г., ние, от “Български възход”, ясно заявяваме своята позиция, че всяко прибързано решение в посока приемане на еврото в България, без необходимите обективни условия и предпоставки за това, крие огромни рискове, които в условия на глобална нестабилност и неустойчивост, могат да имат разрушителен ефект върху българската икономика и нашето общество.

Аргументите ни в тази посока са следните:

1.Изправени сме пред предизвикателството да управляваме поредица от кризи, притежаващи сериозен потенциал да подкопаят нашата социално-икономическа и политическа стабилност. Намираме се в постпандемична обстановка. Близо до границите ни се разгръща мащабна война, която генерира несигурност и непредвидимост, катализира глобални инфлационни тенденции, потиска икономическата активност и компрометира ключови вериги на доставки. Във вътрешнополитически план имаме нестабилна и неефективна управленска конфигурация, която е неспособна да решава важните за обществото проблеми и на практика сама по себе си провокира нестабилност и създава кризи. Всеки един от тези фактори е с достатъчна тежест, за да ни накара да преразгледаме решението си за бързо присъединяване към еврозоната, а всички накуп – правят това решение задължително.

2.Ниските нива на доходите у нас създават негативни предпоставки за вземането на подобно решение. Те ще направят понасянето на потенциалния инфлационен шок, който почти сигурно се очаква след въвеждането на общата валута, още по-трудно и непрогнозируемо. Ние считаме, че за да избегнем този негативен ефект, доходите в България трябва да бъдат минимум 75% от средните европейски. В момента знаем, че България е сред страните с най-ниски доходи.

3.От “Български възход” сме убедени, че всяко едно важно решение, касаещо съдбата на цялата нация и засягащо фундаментално общественото ни развитие в перспектива, каквото е именно присъединяването ни към еврозоната, следва като минимум да бъде предмет на широк обществен дебат, на пълноценно обществено обсъждане, в рамките на което следва да бъдат чути позициите и притесненията на всички заинтересовани обществени групи – бизнес, банков и финансов сектор, потребителски организации, неправителствен сектор и др..

Ние считаме, че перспективата на България за членство в еврозоната трябва да кореспондира със създаването на подходящите предпоставки и условия в това отношение, а именно: да бъдат изпълнени всички изисквания за безпроблемното въвеждане на новата валута; да имаме устойчивост и възходящо развитие на икономиката; да е налице обществено съгласие. Не можем да очакваме, че решение, което е въведено императивно, е в състояние да доведе до положителни резултати. Ето защо ние се обявяваме за отлагане въвеждането на еврото.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text