img

Съсипаха живота на шофьор с тест за наркотици

/
/
/
622 Views

Животът на мъж от Асеновград се превърнал в кошмар заради най-неочаквана от него причина – бил спрян от полицията за рутинна проверка за наркотици. Така за минути – от свободен гражданин, той се оказал с белезници на ръцете.

Пред водещия на „Пълен абсурд“ по Нова тв Румен Бахов потърпевшият Емил Узунов разказа как 119 дни се е чувствал като заложник. Адвокат Михаил Екимджиев го съветва да съди държавата и да претендира за значително обезщетение.

Белезниците щракнали на ръцете на Емил в ранния следобед, когато бил спрян за рутинна проверка и поканен да посети местното РПУ.

 

„Взеха ми слюнка от устата. Изчакахме около 10 минути. Изкараха ме, че съм шофирал под въздействие на наркотици. Така пише в протокола от полицията. Преровиха колата ми. Нямаше как да намерят дрога, защото нямам нищо незаконно. Бях шокиран. Казах, че трябва да дам кръв и урина, защото показателите от теста са абсурдни“, разказва той.

От момента, в който тестът отчел положителен резултат, животът на мъжа се преобърнал и той се сдобил с досъдебно производство заради шофиране след употреба на наркотици.

„Сложиха ми белезници, закараха ме в болницата и там ми взеха кръв и урина. Отнеха ми книжката и ми свалиха номерата на колата. Дойдоха две-три патрулки, стана голям панаир пред дома ми. Все едно съм някакъв престъпник. Съседите, децата ми, съпругата ми видяха всичко. Майка ми трудно го преживя. Нищо не намериха и в апартамента ми, но ме задържаха за 24 часа“, разказва Емил Узунов.

„Започнах да си мисля какво съм използвал. Не съм пил хапчета, които да имат такъв ефект. Направих си тест в частна лаборатория. Всичко беше чисто и не би трябвало да имам притеснения“, споделя той.

Според наредбата, епруветките с взетата кръв за изследване на положителен резултат от полеви тест за наркотични вещества се изпращат в специализирани лаборатории.

„Едната е в София, а другата – във Варна. Моята проба отиде в столицата. Мислих, че бързо ще изчистя репутацията си. В ареста дойде разследващия полицай и ми каза, че до един месец трябва да излязат резултатите“, споделя мъжът.

От Министерството на вътрешните работи заявиха, че в случая с Емил Узунов наредбата за установяване на употреба на наркотици е стриктно спазена. Действията на полицаите са били в рамките на техните правомощия.

Месеци наред Узунов бил преследван от закона.

„Нарушени са му редица конституционни права – на първо място презумпцията за невиновност. След като полевия тест е дал индикация за употреба на наркотици, е трябвало да бъдат взети мерки. Няма обаче здрав разум, който да обясни защо 119 дни Емил е третиран като престъпник, след като е възможно за няколко часа да бъде извършено изследването в сертифицирани лаборатории“, коментира Михаил Екимджиев.

„Бях заложник 4 месеца. Нямах кола и книжка без вина“, споделя Емил.

„Всеки, изпаднала в ситуацията на Узунов, може да заведе дело по закона за отговорността на държавата и да претендира за значително обезщетение, защото има съсипана репутация, нарушена презумпция за невиновност“, заяви адвокатът.

„119 дни бях без книжка. Най-накрая получих документа за прекратяване на наказателното производство. От него стана ясно, че в кръвта и в урината нямам никакви наркотични вещества и всички обвинения срещу мен отпадат. Върнаха ми автомобила и книжката“, разказва Емил Узунов.

„Случката ми се отрази много лошо на работата, на семейството, на контактите ми. Надявам е вече да нямам проблеми“, каза още той.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text