img

Ти да видиш! Животът на депутат оценен на 30 бона

/
/
/
143 Views

До 30 000 лева може да получи семейството на един депутат при негова смърт. Това става ясно от обществена поръчка, пусната от администрацията на парламента за застраховка на живота на новите 240 депутати в новото 48-о Народно събрание.

Първоначалната заложена сума в процедурата е малко над 72 000 лева. Оферта е подала само една компания, която е предложила по-ниска цена – малко над 58 000 лева. Те ще застраховат депутати срещу общо 11 риска.

Така при смърт след инфаркт или инсулт, при изпълнение на служебните задължения застрахователната премия е 30 бона. Същата сума е предвидена и за смърт след катастрофа или пък нападения.

 

 

При кончина след общо заболяване или при битова и трудова злополука сумата е наполовина – 15 000 лева. При загуба на трудоспособност депутатите ще получат процент от 15 до 30 000 лева.

 

Не изпускай тези оферти:

 

Това се изчислява в зависимост от вида заболяване и самия процент увреждания в ТЕЛК решението. Малко по-различна е схемата при временна загуба на трудоспособност.

Сумата отново е процент от 15 000 лева – между 3 и 10 на сто. Тук водещи обаче са сроковете, през които даден депутат не може да работи. Те са различни, ако е следствие на заболяване или на злополука – дали над 10, 20, 30 дни или над 60 дни.

Покриват до 3000 лева за погребение и транспортни разходи. Застраховката е валидна без значение на възрастта на народните представители, дали имат хронични или минали заболявания.

Тя важи както за територията на България, така и в цял свят. Ако даден депутат е претърпял злополука през периода на застраховката, но е починал до 1 година след това, неговото семейство също ще получи обезщетение от застрахователя.

Сумите се плащат до 15 дни, след като се дадат всички документи. Ако междувременно се прекратят правомощията на даден депутат, то в полунощ спира да действа и застраховката му.

Още политика:

Депутатите ще заседават днес и ще изслушат служебния министър на финансите Росица Велкова по искания на ГЕРБ и БСП. 6,6 % дефицит догодина и близо 16 милиарда лева нов дълг е заложено в проектобюджета за 2023 г., изготвен от служебния кабинет.

Велкова ще отчете и състоянието на приходната и разходната част на бюджета сега.

Според направеното предложение се предвижда замразяване на минималната работна заплата и средно около 12% ръст на пенсиите от юли следващата година.

Минималната пенсия да бъде 467 лева от 1 януари, а от 1 юли 2023 година става 523 лева. Таванът на пенсиите остава 3400 лева, а разходите за пенсии надхвърлят 19 милиарда лева, с близо 4 милиарда повече в сравнение с настоящата година. 710 лв остава минималния осигурителен доход, както и обезщетението за майчинство.

Преди изслушването на финансовия министър депутатите се очаква да приемат решение за временна комисия, която да изготви правилник за работата на 48-ото Народно събрание.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text