img

Този път ги удариха много лошо! Тежко въоръжени полицаи извършват масови обиски и арести в София

/
/
/
433 Views

Спецакция на ГДБОП се провежда в София. По информация на Нова тв екипите работят по неутрализиране на организирана престъпна група, осъществяваща лихварска дейност, рекет и принуда.

Според източници в хода на операцията са задържани лидерът на престъпната група, както и четирима други. Претърсват се жилища и офиси на територията на столицата. Предполага се, че групата е работила от началото на 2021 г. По-късно от Специализираната прокуратура съобщиха, че на шестима от групата вече са повдигнати обвинения. Те остават в ареста за 72 часа.

Тарторът на бандата, пребивала, заплашвала с убийство и тормозила длъжниците, е служител във фирмата за бързи кредити. Разследващите обаче издирват още един участник, казаха източници сред разследващите.

Схемата на действие била класическа – отпускали бързи заеми, а когато длъжниците не можели да внесат парите в срок, следвала наказателна акция. Групата е действала на територията на София, а сред жертвите има както от български, така и от ромски произход.

NOVA се свърза с една от жертвите на лихварите. „Исках да взема 500 лв., но те ме принудиха да взема 600. Тези 100 лв. разлика ги взима кредитният консултант, който ме принуди, без да знае собственикът на кредитната институция”, обясни потърпевш на схемата, пожелал да остане анонимен. По думите му мъжът го дръпнал настрани още при подписването на документите.

На изтеглените 600 лв., потърпевшият мъж казва, че трябвало да плаща 20 седмици по 63 лв. След като спрял да плаща вноските по изтегления бърз кредит, започнал да получава заплахи за живота на майка си. Участниците в схемата имали хора из цяла София, твърди жертвата на тормоза. Принудил се да избяга в Германия, а лихварите ходили, по думите на негови съседи, с 2-3 джипа около дома му.

Кредитната компания му била препоръчана от приятел. А когато давал показания пред съдия, видял, че още петима души правели същото.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text