img

Тя дъзна да заплюе Путин в жив ефир, яростта му не закъсня. Страшни новини за Марина

/
/
/
519 Views

Руската журналистка, която протестира в ефира на държавната руска телевизия, първо беше арестувана, а след това адвокатите й съобщиха, че не могат да я намерят.

 

 

Всичко това стана, след като Марина Овсянникова излезе с плакат против войната зад гърба на водещата “Время” Екатерина Андрева по Первый канал (бивша ОРТ). На плаката пишеше: ”Спрете #войната! Не вярвайте на пропагандата! Тук ви лъжат”.

 

Часове по-късно се появи съобщение, че адвокатът на Марина Овсянникова не е успял да я намери. Това заяви британският министър за Европа и Северна Америка Джеймс Клевърли в коментар за журналистката.

„Тези актове на неподчинение, включително и хора, които излизат на улиците в Русия, са важни и показват огромна смелост в тази потисническа, авторитарна държава“, коментира Клевърли.

„Нейната табела повдигна въпроса за руската пропаганда и е наистина важно руският народ да разбере какво се прави от тяхно име в Украйна, тъй като са били системно лъгани от Путин“, казва Клевърли, пише Монитор.

Адвокатите на Овсянникова не могат да се свържат с нея повече от 12 часа, съобщи руският опозиционен сайт “Медуза”. Първоначално беше съобщено, че Овсяникова е откарана в полицейски участък в Москва. От полицията обаче са казали на правозащитници, че тя не е във ведомството, пише още изданието.

Преди да се появи в ефир Марина Овсянникова е направила обръщение в своите профили в социалните мрежи. Тя сложила рамка с гълъба на мира на профилната си снимка във фейсбук

Арестуваната Марина е редакторка от руската държавна телевизия Первый канал. Тя се появи с плакат NO WAR и скандиране срещу позорната – по думите й, война на Путин в Украйна, прекъсна новинарската емисия “Время”, е направила видеообръщение към руския народ, качено в Ютюб преди ареста й.

“Това, което се случва сега в Украйна е престъпление и Русия е страна агресор и отговорността за всичко това лежи на плещите само на един човек – този човек е Владимир Путин”, казва тя. “Баща ми е украинец, а майка ми – рускиня, те никога не са били врагове. Огърлицата на врата ми е символ на това, че Русия трябва да спре тази братоубийствена война.

За съжаление в последните години работех в Первый канал и се занимавах с кремълската пропаганда и сега много се срамувам от това. Срамувам се, че позволявах да се говорят лъжи от екрана. Срамувам се, че позволявах да зомбират руснаците.

Мълчахме през 2014 г., когато започна всичко това (анексирането на Крим – б.р.) Не излязохме на митинги, когато Кремъл отрови Навални, ние просто безмълвно наблюдавахме този античовешки режим. И сега целият свят се отвърна от нас. Десет поколения наши потомци няма да могат да отмият позора от тази братоубийствена война. Ние сме руснаци – мислещи и умни, само по нашите сили е да спрем това безумие. Излезте на протести, не бойте се от нищо, не могат да хвърлят в затвора всички ни.”

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на Овсянникова във видеообръщение във Фейсбук профила си. А нея я грозят от 3 до 15 години затвор според приетия преди дни закон за разпросраняване на фалшиви новини за войната.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text