img

Хампарцумян контра на Асен и идеята му да въвежда двойно плащане с евро: Провокация и груб ход!

/
/
/
88 Views

„Това е провокация към ЕЦБ. Чисто дипломатически е малко груб ход. Оттам почват проблемите – две валути в системата на една валута“, коментира председателят на БФБЛ Левон Хампарцумян в БТВ относно паралелно въвеждане на еврото.

„Това е идея, която би звучала добре, ако някой прави докторат – провокира се системата, защитават се тези и т.н. В живия живот това е хаос, ЕС вече реагира негативно“, поясни той.

Според бившия зам.-министър на икономиката Димитър Маргаритов такава „екстравагантна идея“ може да се отрази негативно върху доверието на хората спрямо влизането на страната ни в еврозоната. „Ако видите плана за еврото на страницата на финансовото министерство, ами нищо не е направено и сега изведнъж една екстравагантна идея“, отбеляза той.

„Това, която чухме от експертите, очевидно не очертава нещо позитивно от такова въвеждане, ние имаме проблеми с критериите, защо да се прави този експеримент, трябва да видим какви са ползите за хората, за държавата“, поясни бившият социален министър Христина Христова.

Advertisement

„Трябва да се спазват правилата, ние тук сме царе на тава да заобиколим реда, по който други държави вече са минали. Търговците ще бъдат с развързани ръце, ако се случи“, заяви Маргаритов за хибридния валутен модел.

По думите му с план на въвеждането на еврото ще бъде по-ясно: „6 месеца ще бъдат с показвани с двете цени. След въвеждането на еврото ще има още 6 месеца на обявени две валути, но вече ще се плаща в евро, има един много кратък период, където може и да има и двете, но целта е да не се отрази на банковите сметки на хората – щом сте давали 5 лв. за нещо, да давате 2,5 евро след това“.

„Доходите ни зависят от представянето на икономиката и от нашето представяне в нея. Еврото и лева са измерители, а нашата икономика е такава каквато е“, коментира още Хампарцумян.

Източник: demokrat.bg

Материалът Хампарцумян контра на Асен и идеята му да въвежда двойно плащане с евро: Провокация и груб ход! е публикуван за пръв път на Новини от Балканите и света.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text