img

Цяла България говори за този 15-годишен бизнесмен СНИМКИ

/
/
/
316 Views

Макар да е едва девети клас, 15-годишният Иван Иванов от Велико Търново има ясна визия за професионалния си път и не пести сили, за да се усъвършенства към заветната цел, пише “Борба”.

Тийнейджърът създаде своя работилница, в която поправя велосипеди на приятели и познати и се труди неуморно в свободното си време. Казва, че за него това е хоби, което смята да превърне в препитание, след като завърши училище. Неговите родители го подкрепят в начинанието и му предоставили семейния магазин, който той трансформирал в помещение, в което да ремонтира на воля.

Любовта към велосипедите у Иван се зародила още като дете. За разлика от връстниците си обаче, интересът му не се изчерпвал само с това да върти педалите, а се стремял да научи всеки детайл по механизма на колелото. Когато бил на 8 години, решил направи подобрение на велосипеда си.

„Колелото ми не беше толкова ефектно и ми хрумна да го тунинговам, както се казва – да го побългаря. Получи се точно това, което исках, и направих същото със следващия си велосипед. Запалих се по ремонтите и започнах да гледам клипове в интернет. Лека-полека моите приятели видяха, че ми се отдава и когато се сблъскваха с проблем – винаги се обръщаха за помощ към мен“, сподели Иван.

Първоначално практикувал хобито си в гараж в кв. „Картала“, но впоследствие му хрумнало, че би било чудесно да има свой сервиз. Помолил родителите си да превърне семейния магазин в работилница и получил подкрепата им. Закупил си много и различни инструменти, техника и всевъзможно оборудване. Най-голямата му гордост е, че мястото е легално регистрирано като сервиз.

„Бяха изненадани от идеята ми, но се зарадваха, че съм избрал да се занимавам с такова нещо, вместо да си губя времето с лоши неща, неподходящи за възрастта ми. Разбира се, има какво още да се направи като подобрения в сервиза, но всяко нещо с времето си. Подчертавам – аз не развивам търговска дейност, още повече че съм непълнолетен. Правя го за удоволствие“, казва деветокласникът.

По думите му, също както автомобилите, и колелетата се нуждаят от профилактика и поддръжка. Казва, че слабите им места са задната капла и обтегачът.

Иван е възпитаник на ПГСАГ „Ангел Попов“, където се обучава в паралелка „Архитектурна реставрация“. Очаква с нетърпение лятната ваканция, за да има повече време за хобито си. А също и своя дебют в състезание по планинско колоездене.

15-годишният младеж не може да си обясни защо голяма част от младите хора у нас предпочитат да се придвижват с кола и смятат велосипеда едва ли не за нещо срамно. Убеден е, че хората трябва да променят вижданията си по темата, тъй като въртенето на педалите не само носи екологични ползи за планетата, но и подобрява човешкото здраве.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text