img

Читател: Ние сме изключително неграмотен, но затова пък много нагъл народ

/
/
/
609 Views

Читател на Plovdiv24.bg се свърза с нас, за да ни разкаже за случка, която е оставила поредната горчивина у него от нивото на интелигентност и възпитание на българите. Ето и разказа му.

Наскоро ми се наложи да пътувам до Острова. Даже ще пропусна факта, че там заради нивото на ваксинация на практика са забравили за мерките. Всичко е отворено, няма маски и т.н.

Разказът ми касае завръщането ми в България. Когато си запазих билети за двете посоки, от авиокомпанията ми изпратиха насоки за пътуването ми. От тях установих, че за да кацна в Англия, трябва да попълня транспортна карта, както и при кацане да си направя тест, който дойде по пощата ми в хотела и от там ъплоудвам със снимка резултата.

От същото място разбрах, че при кацане в България трябва да имам направен преди това в Англия PCR тест, тъй като Англия вече е държава извън ЕС. Чинно си резервирах предварително тест, 24 часа преди прибирането ми в България го направих, като си платих тест, чиито резултати излязоха в рамките на деня.

При кацането ми на летище „София“ бях подготвен, че ще ми се изиска зелен сертификат и резултат от направен PCR тест.

Мъките започнаха още на паспортен контрол. Новите международни паспорти позволяват да се премине автоматичен паспортен контрол, като машината сканира паспорта и лицето ти. Въпреки, че е написано, въпреки че е логично, въпреки подвикванията на митничарите, мнозинството минаващи през машината не си махаха маските, поради което преминаването им не можеше да се валидира. Слава богу, властите бяха предвидили на какво ниво е интелигентността на сънародниците им и след няколко неуспешни сканирания на лицето, машината те насочваше към физическа проверка на гише с митничар.

Това, разбира се, предизвика огромни опашки при все, че имаше само два полета. Представям си какво ще се случва по европейските летища, ако и там болшинството пътници процедираха като българите, като се има предвид какъв обем от пътници преминава непрекъснато.

След това дойде медицинският контрол, който проверяваше сертификати и тестове. Оказа се, че около 95% от пътуващите не се бяха информирали за условията за пристигане в България от Англия и съответно нямаха тестове. Затова биваха въвеждани в системата и поставяне под карантина, докато не си направят тест. Въпреки добрата организация, процедурата изискваше време и тук също се образуваха опашки.

В този момент с пълна сила блесна неграмотността и наглостта на българина. От опашките започнаха подвиквания от сорта: „Къде е опашката за ваксинирани? Защо трябва да чакаме на опашка? Аз затова ли се ваксинирах, да чакам на опашка?“.

Мъж, с уникална външна прилика с известен герой на Алеко Константинов, дори се провикна, че е ваксиниран и няма намерение да чака на опашката и тръгна да я заобикаля. Бе пресрещнат от митничар, който му обясни, че трябва да изчака, за да му се провери тестът. Последвалият диалог ме натъжи изключително много:

Митничар: – Трябва да изчакате, за да ви се провери тестът и сертификатът за ваксинация!

Мъж 1: – Какъв тест, аз нали съм ваксиниран?

Митничар: – При влизане от Англия трябва да имате тест!

Мъж 1: – Аз откъде да знам?

Митничар: – Другите, които имат, откъде знаят?

Мъж 1: – К’во ме интересува мен другите!!!

Мъж 2: – Абе в Англия няма никакви мерки, никой нищо не ти иска. Тука само да лапат пари са го направили!

Митничар: – Тестът се прави и плаща в Англия, тук никой нищо не прибира!

Мъж 2: – Абе ти на мен ли ша ми обясняваш ве, роби смотани!

И това са хора, неграмотни, нагли, заради които се е образувала опашката, а хората с тестове, прочели и подготвили се за пътуването, гледаха тъжно и засрамено от сънародниците си.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text