img

Важно за шофьорите! Вижте как, с КОЛКО и защо поскъпва „Гражданската отговорност“ ВИДЕО

/
/
/
446 Views

Независимо от цената на колата – „Гражданската отговорност“ върви нагоре от тази година. Задължителната за всеки шофьор застраховка се покачва средно със сумата от 15 до 60 лева – в зависимост от мощността на автомобила и възрастта на водача, съобщи NOVA.

След поскъпването на редица стоки и услуги за всички потребители, качването на цените на гражданската отговорност не е приятна изненада – застрахователните дружества обаче имат своето обяснение. например за автомобил, който е с около 100 конски сили и 1600 кубика, за тази година гражданската отговорност се покачва с около 50 лева – но през 2020 и 2021 година гражданската отговорност е намаляла – с общо около 57 лева.

Срокът на последната застраховка „гражданска отговорност” на Любомир все още не е изтекла – затова и все още не знае ще плати ли повече от 2021-а.

„Не виждам логика в това да се увеличават цените тъй като това не е магазин или предприятие – та да се е повишил токът или бензинът. Напротив – трябва да вървим към намаляване защото се увеличава автопарка в България, тоест увеличават се приходите – все пак ние имаме 3-4 милиона коли в България, но не всяка катастрофира, значи те получават доста големи печалб“, твърди Любомир Коларов, шофьор.

Съгласни или не – шофьорите ще трябва да платят повече за застраховка тази година – между 16 и 60 лева повече.

„В 2019 има най-силно повишаване на цените на застраховката гражданска отговорност – с 80-90 лева. В последствие 2020 се запазва, 2021 цената пада съвсем естествено поради това, че ние през 2020 преживяхме локдаун. Има чувствителен спад – над 35% намалява броя на смъртните случаи и 20% на тежките ПТП – те са основния разход по застраховка гражданска отговорност. 2021 имаме силен спад, който в момента се компенсира с леко завишение – от 16 до 60 лева в зависимост от кубатурата, посочва застрахователният брокер Анелия Ангелова.

Индивидуална оценка и цена за всеки шофьор ще е възможна едва след въвеждането на системата “бонус-малус”. Този процес обаче буксува от години, а сред причините е фактът, че този вид застраховка е обвързан с регистрационния номер на автомобила.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text