img

Акад. Богдан Петрунов за ваксинацията: Ако не може с моркова, трябва с тоягата!

/
/
/
654 Views

Четвъртата вълна на пандемията от коронавирус вече се вихри в България. Главният здравен държавен инспектор доц. Ангел Кунчев предложи да се въведат по-строги мерки и ограничения в битката срещу заразата.

Това обаче доведе до силно недоволство от страна на най-засегнатите бизнеси най-вече в лицето на ресторантьорите.

За ексклузивен коментар на ситуацията потърсихме акад. Богдан Петрунов. Ето какво обясни пред ПИК бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести:

– Акад. Петрунов, на какво според вас се дължи бумът на заразата в момента и по-бързо ли от очакваното се случи?

– Мисля, че обяснението е много ясно за всеки един, който видя какво беше истинското лято. През юли и август наблюдавахме пълните плажове, събирането на хората, пълните ресторанти. Видяхме хилядите хора, събрани на едно място. Всичко това беше предпоставка за разрастване на епидемията. Може би по-рано се яви. Аз лично очаквах да се случи някъде в края на септември, даже октомври, но липсата на спазване на противоепидемични мерки доведе до този резултат. Хората не носят маски, ресторантите са пълни. Обслужващият персонал също е без маски, най-много един парцал пред устата, който не покрива дори устата, а стои под брадата.

– Кога очаквате да е пикът да тази четвърта вълна, която вече ни връхлетя?

– Смятам, че вече навлизаме в него и септември, след като и децата ще тръгнат на училище, несъмнено мисля, че пикът ще бъде някъде към края на месеца. Предполагам така, защото той върви и успоредно с факта, че хората не се имунизират. Знае се, че сме на последно място в Европа по имунизационния обхват. Сигурно между 16 и 18% са с втора доза. Голяма част от учителите и лекарите не са ваксинирани.

– Защо у нас имунизацията не върви с желаните темпове?

– Отдавам го на специфичното антиваксърско настроение в българския народ, който е оформен в продължение на дълги години. Сега пък във връзка с епидемията се оказа, че лекари и други хора с високо обществено положение продължават да създават антиваксърски настроения. За съжаление. Това е много странно – един лекар, завършил медицина, да става и да говори, че ще се имунизира само под дулото на пистолета. Това говори за нещо патологично.

– Изглежда, визирате доц. Атанас Мангъров, който изрази въпросната позиция и мнение?

– Да. Визирам нашия колега Атанас Мангъров, който каза това. Не мога да приема за нормално лекар, не само той, но и всички други лекари, които не се имунизират. Но ако ги попитате защо не се ваксинират, трудно ще ви дадат обяснение защо не го правят.

Същото важи и за останалите хора. Това е грубо, насаждано от години настроение в нашия народ. Както виждате, ние сме на последно място в Европа и като резултат от това пък сме на първо място по смъртност. Двете са напълно зависими.

– От думите ви разбирам, че правите взаимовръзка между слабото ниво на ваксиниране и смъртността…

– Голяма част от едното се дължи на другото. Защото основното предназначение на ваксините е да предпазват от тежко протичане на заболяването. Хората просто не желаят и не могат да го разберат.

Колкото по-малко имунизирани, толкова повече смъртни случаи ще има.

Наскоро беше публикувано, че от над 630 000 души, починали в САЩ, 99% от тях не са ваксинирани. Същото проучване съобщиха и в Европа, а именно, че 98,5% от всички починали на континента не са имунизирани. Не знам какво по-голямо доказателство може да дадем на хората.

– Доц. Ангел Кунчев предложи доста по-сериозни мерки, които, ако бъдат въведени, ще можем да говорим в известен смисъл, че сякаш се задава нов локдаун. Какво е мнението ви за тях?

– Аз съм напълно съгласен с него и трябва да кажа, че сега единственият, който води правилно здравната политика по отношение на Ковида в момента, е именно доц. Кунчев. Той е най-компетентен и е опитен епидемиолог. Според мен всичко, което той казва, трябва да бъде подкрепено. Аз съм твърдо зад него по отношение на решенията му. Защото всички други приказки, които се говорят от наши колеги и не колеги, са свободни интерпретации, без да има сериозни факти.
Ако се случат нещата, нищо чудно да се стигне и до по-сериозни мерки, ако не локдаун, поне някакви по-големи форми на изолация на хората.

– Здравното министерство е необходимо да ги приеме тези мерки, но всъщност ведомството не закъсня ли по отношение на въвеждането на по-сериозни рестрикции?

– Не. Аз мисля, че тук въпросът не е да се въвеждат нови мерки, а спазването на съществуващите. Министерството трябваше да направи по-големи усилия в контрола на съществуващите мерки. И не само то, защото МЗ не може да направи това нещо само, а трябва да бъде цялото общество с всички институции – МВР, общинските служби, и цялата институционна система на страната да се включи в процеса.

Каквито и мерки да се въведат, ако не се спазват, ефектът ще бъде нулев, както и го виждаме.

– Прилагането на предложените мерки обаче е възможно да доведе до затварянето на доста бизнеси, как смятате?

– От тази гледна точка ще бъде много трудно вземането на политическо решение. Вземането на здравното решение е ясно. Политическото ще е много трудно, особено сега, в периода преди изборите. Всяка партия ще се стреми да вземе някаква изгода независимо какво решение ще се вземе. За съжаление, не се мисли за здравето на хората и това, което ни чака.

Особено ресторантьорският бизнес, хотелиерите са наистина в много тежко положение, но трябва да се направи някакъв компромис. Държавата да вземе своята позиция и да компенсира този бизнес, а той да бъде затворен до степен да не води до разпространение на инфекцията, но да бъде съответно компенсирам. Аз ги разбирам.

– Стига се до тежка дилема – опазването на живота или закриването на бизнеси. Как да се вземе правилното решение в тази изключително трудна ситуация?

– Вече 2 години казвам, че никак не искам да бъда на положението, мястото на тези политици, които трябва да вземат тези решения. Става въпрос са много тежки и трудни решения. Но все пак според мен трябва да превалира необходимостта от запазване на здравето на хората. Те от своя страна също трябва активно да се включат в запазването на собственото си здраве.

За мен е странно да стимулираме хората, с най-различни средства и бонуси да ги накараме да пазят собственото си здраве, да се имунизират. Това е неприемливо.

– Според вас през последните месеци служебното правителство успява ли да се справи с управлението на пандемията?

– Мисля, че повече от това не би могло да направи поради факта, че не се спазват мерките от хората, контролът е слаб. Мерките са ясни, точни, има много добра разработена програма, която е достояние на обществото, но тя трябва да се спазва и изпълнява. Не става само с декларация в това отношение.
Тук не виждам единствено много активната политика на министерството по отношение на промоцията на ваксинацията.

– Според вас МЗ не провежда активна кампания за ваксинирането?

– В това отношение министерството търпи критика, защото не провежда достатъчно мощна кампания по отношение на ваксинирането.
Но пак повтарям – каква политика ще провежда МЗ, след като лекари излизат и казват, че са против ваксините.

– Разполагате ли с по-солидна информация за открития нов щам на коронавируса в ЮАР, който е бил с повишена степен на мутация?

– Още не е ясно дали е по-опасен. Тепърва ще се изясняват нещата при него. Не бива да се правят спекулации. Той и още един подобен – Ламбда, който беше в Бразилия, но за радост още го няма в Европа. Вероятно ще видим още много такива подобни варианти на щам, които ще бъдат и много по-заразни и много по-смъртоносни. Няма никакво съмнение в това. Този биологичен процес поне към момента не подлежи на контрол.

– Въвеждането на ограниченията, които изискват ваксинация, възможно ли е да променят тенденцията и нагласите на населението?

– Да. Ще ги промени. Както виждате, например в Гърция има много по-строги мерки в това отношение. Не може да влезете в ресторант, без да имате сертификат, че сте имунизиран, и т. н.

В много страни в Европа вече учителите и учениците задължително трябва да бъдат имунизирани. Ако ли не, трябва да си направят два теста, за да докажат, че не са заразени, като се плащат от самите тях.

– Значи и при нас смятате, че това може да доведе до подобна промяна по отношение на имунизацията с оглед на новите мерки и ограниченията, свързани с тях?

– Това трябва да се случи и напълно го подкрепям – че лекари, работещи в здравни заведения, особено с възрастни хора, трябва задължително да бъдат имунизирани. Не само те, а целият персонал, защото застрашават живота на тези хора.

Аз мисля, че „ако не може с моркова, трябва да стане с тоягата“. Тогава трябва хората да бъдат задължени да го направят и да го разберат. Очевидно обаче ние разбираме само от по-строги мерки и по-сурови наказания.

Интервю на Илиян РАДКОВ  / РЕТРО

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text