img

Проф. Камен Плочев: Засега не знам природни продукти, които да ни помогнат срещу коронавируса. Все пак ракийката си остава.

/
/
/
629 Views

Повечето специалисти препоръчват да не се избързва с поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавируса. Това заяви пред БТВ проф. Камен Плочев ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести в столицата.

Той говори за очакваната поредна вълна на вируса, за новия вариант на коронавируса „Мю“ и колко е заразен той, както и за получения от него орден „Мадарски конник” I степен.

„Приех ордена с доста голяма благодарност – посочи проф. Плочев за удостояването му с орден „Мадарски конник” I степен. – Страхотно е, когато човек е оценен. Да, имал съм пререкания с един бивш министър, той бе от правителството на Симеон Сакскубургготски. Извика ме на разговор, но му възразих категорично. Обясних му ситуацията каква е. Тогава бяха тежки години, хората се събираха да живеят в една стая, заради това че нямаха пари за отопление. Имаше кърлежи и болести. Характерното за инфекциозните болести е тяхната масовост, така че бе нормално тогава да влезем с него в спор. Не съжалявам“

„Ситуацията с коронавируса трудно бих нарекъл война – категоричен бе проф. Плочев. – Това е една реакция. Така се води битката. Не за първи път България е нападана от такива болести. Пазейки се от ковида, се предпазваме и от грипа. Освен това, има теория, че когато един биологичен вид нападне човешката популация, общо взето има вариации в болестта.

Заради това и следим какво става в Южното полукълбо, за да знаем какво предстои за Северното. Смятам, че грип няма да имаме тази година. Лошото е, че дори и да има, той минава като ковид инфекция. Хората се паникьосват, престават да излизат, защото ги е страх, че ще изгубят социални привилегии. Издават се фалшиви сертификати.

Засега не знам природни продукти, които да ни помогнат срещу коронавируса. Поне аз не знам. Все пак ракийката си остава. Тя е спиртен разтвор, който убива бактерии. Хубаво е да се изжабурка лигавицата за ефект“.

Проф. Камен ПлочевПроф. Плочев разясни и ситуацията с новия коронавирусен вариант „Мю“.

„Щамът „Мю“ е нов вариант – заяви той. – За първи път е засечен в Колумбия. Не става дума за нов щам, реално, защото това би означавало нова вариация. Нямаме засега открит при нас такъв болен. Протича сравнително тежко, разпространява се масово и най-лошото е, че сегашните ваксини не му действат, като дори ваксинираните боледуват тежичко. При „Делта“-варианта ваксинираните, ако се заразят, го прекарват сравнително леко“

Професор Камен Плчев разясни и каква е ситуацията в момента с коронавируса.

„Болниците се пълнят – заяви той. – В София има три инфекциозни и хората там отиват. Заради това и те се пълнят най-много. В останалите клиники хората предпочитат да не ходят и търсят специалисти по инфекциозни болници. Във ВМА, само при нас в клиниката се пълни. Принципът обаче е в голямата сграда на ВМА да не влизат болни. Всичко да остане встрани като изолация.

Миналата година по това време имаше пак една средна заболеваемост и след 25 септември някъде започна сериозното пълнене и тежкото положение“.

Проф. Плочев говори и за това, как му се отразяват лично на него натоварванията покрай пандемията.

„Реално, нямам работно време – призна той. – Няма събота и неделя. Нямам празници. Колегите работят 2 дни по 12 часа и след това почиват. Като са почивка, идва нов екип, който не познава болните. Единственото обединяващо звено са ръководителите на екипите и аз съм такъв, и осъществяваме приемственост. Заради това и не почиваме. Това наистина ни изтощава и нямаме почивка. Няма реално работно време“.

Проф. Плочев взе отношение и по протестите на ресторантьорите заради мерките.

„Смешно ми звуци да има протести за да работят кръчмите – каза той. – Би трябвало протестират да са по много други важни и жизнени дела. Те си пазят занаята и ги разбирам. Не ходя по заведения сега, защото всеки ден в клиниката съм потенциален приносител. Не съм си позволявал да ходя на ресторант от почти две години. Аз съм и имунизиран и преболедувал“.

Специалистът коментира и споровете за това, дали трябва да си поставят хората и трета доза от ваксините срещу коронавируса.

„Въпросът за третата доза е много сложен – каза той. – Общото мнение на имунолозите, които трябва да слушаме, защото те имат познанията, е засега а не бързаме с третата ваксина. Защото са много кратки периодите и не се знае какво става след това.

Има група хора, които са категории имунодефицитни с вродени заболявания и имунодефицити. При тях се правят специализирани изследвания и тогава, след тези изследвания, може да се направи трета ваксина. Но масово всички специалисти не препоръчват. Препоръчват да се въздържаме“.

Проф. Плочев разказа и как се е насочил към медицината.

„Баща ми беше лекар и не искаше аз да съм – разказа той. – Вървеше ми математика. Аз обаче не станах инженер, както той се надяваше, и много исках да съм лекар като него и стана. Не съжалявам, че не съм инженер. Тук ми е мястото.

Най-ценното е, че не успях да изневеря на себе си. Не се поддадох на странични изкушения, които често ги има в професията ни. Да мислиш повече за пари, отколкото за пациента. Да неглижираш пациента, да не си състрадателен. Да си лош човек към някои хора, което много вреди в професията ни. Най-ценното бе, че от 1977 година и досега работя на едно и също място. Тази продължителност ми даде шанса да се запозная с много колеги, да имам голям обръч от приятели, водещи национални специалисти и всеки мога да ориентирам къде най-добре може да се лекува.

На близо 70 години сега мечтая за още едно внуче. Сега имам едно от дъщеря ми и мечтая и сина ми да ме възнагради с един внук. Ще ми е много приятно. Един ден ще престана да работя и трябва да имам с какво да се занимавам.

Източник: ПИК

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text