img

Как се сваля температурата на дете! Златни правила: Какво може и какво е строго забранено

/
/
/
633 Views

Детските заболявания са непредсказуеми. Абсолютно здраво дете, което преди минута скача и играе, внезапно се оказва, че е горещо като въглен. Да свалите температурата, или да изчакате?

 

 

Треска, това е сигнал за мозъка – да произвежда повече вещества, които ще помогнат за преодоляване на инфекциозното заболяване. 80% от детските заболявания са респираторни вирусни инфекции. И най-важният борец срещу вирусите е интерферонът, специфичен протеин, чието ниво директно зависи от телесната температура. С други думи, колкото по-висока е температурата, толкова повече се произвежда вашето лекарство!

Как да намалим температурата

Нашият обичай е да сваляме температурата, веднага щом се появи. Но това не е съвсем правилно, или по-скоро напълно грешно! Лекарствата, които намаляват температурата , не дават шанс на тялото да победи болестта в най-кратки срокове.

Помнете златното правило: определящият фактор за използването на антипиретици не е температурата, а общото състояние на детето!

Нека разгледаме, как да намалим температурата на детето колкото е възможно по-ефективно, без да му навредим.

Някои деца и с 39 ° се чувстват добре, докато други с 37,5 ° не могат да излязат от леглото. Изборът в полза на лекарствата е очевиден. Всяко дете има своя собствено лекарство, но не си струва да се поемат рискове при търсенето му. Ако температурата се повиши до 39.5 ° – действайте веднага!

“Близо до 40.0 ° треската има защитни функции, които се трансформират в обратното: повишава се метаболизма и консумацията на кислород, повишената загуба на течности, създава допълнителна тежест на сърцето и белите дробове” .

Децата с конвулсивен синдром изискват специален контрол. Ако фебрилните гърчове са били наблюдавани преди това на фона на висока температура, препоръчва се употребата на медикаменти при повишаване до 38,5 ° или нивото, което вашият педиатър ще покаже. Това важи за възраст до 3 месеца.

В тази статия говорим за температурата, измерена в подмишниците. Измерете го за най-малко 10 минути с конвенционален термометър. Ректалът винаги е по-висок с 1 градус, за да има надежден резултат, достатъчно е 5 минути.

Основното, което трябва да направите с повишаването на телесната температура, е да създадете условия за детето, в което то може да загуби топлина колкото е възможно повече. И това е възможно само по два начина: чрез пот или чрез затопляне на вдишвания въздух.

Опитайте се да създадете в стаята студена температура (17-20 ° C), като поставите ндетето в допълнителна блуза или покрийте с одеяло. Осигурете режим на пиене (50-100 ml на 1 kg от теглото на детето). Без да спазва тези правила, възстановяването ще се появи много по-късно и рискът от усложнения ще се увеличи.

Вашата задача е да не се паникьосвате, а да използвате интегриран подход: лекарства, параметри на въздуха, обилно пиене на течности. И последните две неща са не по-малко ефективни от всеки сироп или таблетка!

Съгласно препоръката на СЗО първите лекарства за деца са парацетамол и ибупрофен. В шкафа трябва да имате и двата, за предпочитане в различни форми. За деца под 6 години това са сиропи или ректални супозитории.

Сиропът има ефект 15-20 минути след употреба, но съдържа много химически добавки, аромати, оцветители. Свещите след 40-50 минути, но антипиретичният ефект трае по-дълго. Те са незаменими, когато детето има гадене или повръщане, те трябва да се използват след дефекация, ако е възможно.

В аптеката “Парацетамол”, се продава под прикритието на такива лекарства “Panadol”, “Kalpol”, “Efferalgan”, “Dofalgan”, “Meksalen”, “Dolomol”, “Tsefekon”.

Ибупрофенът е по-малко безопасен и по-ефективен. Неговите “колеги” са “Ибуфен”, “Нурофен”, “Бофен”, “Маркофен”, “Детски мотрин”, “Ибурформ Бейби”.

Дозировка
Много често производителите определят възрастта на етикета на лекарството. Но не всички деца са еднакви, трябва да изчислите дозата според теглото на детето.

Бъдете много внимателни, най-често срещаната грешка е, когато милиграми (милиграми) и милилитри (ml) са объркани. Да разгледаме един пример:

Етикетът казва: “100 mg активна съставка в 5 ml суспензия.” Това означава, че дете с тегло 10 kg, което се нуждае от 150 mg парацетамол, ще се нуждае от 7,5 ml лекарство. Ако това е ибупрофен, тогава 5 ml. Такъв е случаят, когато училищната математика е полезна.

За правилната дозировка на антипиретичните супозитории трябва да бъде попитано в аптеката. По-добре е да ги използвате през нощта, поради продължителен ефект. Една доза “Парацетамол” в свещи е до 20 мг / кг.

Ако температурата се повиши преди минималния период до следващата доза, посочена в инструкциите, заместете лекарството с друго. Не трябва да са различни имена на лекарства, а различни активни вещества (“Парацетамол” или “Ибупрофен”). Под различни етикети едно и също лекарство, което често е скрито.

Ако след приемането на лекарството температурата спадне с 1-1,5 °, това е много добро! Не е необходимо да се постига 36,6 ° – това е огромен стрес за тялото и кръвоносните съдове.

Нежелателни лекарства
Не се препоръчва за деца “Аспирин” (ацетилсалицилова киселина), “Аналгин” (метамизол натрий), “нимезулид.” Те имат по-висок риск от развитие и по-голяма степен на нежелани реакции.

“Аспирин” в комбинация с вирусна инфекция може да доведе до тежко чернодробно заболяване – синдром на Рей , в което смъртността достига 20%. “Нимезулид” също е забранен поради риска от развитие на токсичен хепатит. Това важи за деца под 12 години.

Бяла треска
Обикновено дете с висока температура е горещо на пипане, с розов или червеникав нюанс на кожата. В този случай можете да останете спокойни – терморегулацията и топлопреминаването работят перфектно. Но ако високата температура е придружена от бледо на кожата, студени тръпки, студени крайници – има спазъм на кръвоносните съдове.

[как да намалите температурата]

© Депозит Снимки

Съществуват няколко причини: от увреждане на нервната система и липса на течност, до намаляване на налягането. В този случай, търкайте студените ръце и крака, докато станат розови, дайте на детето половината от спазмолитично лекарство (Drotaverin, Nosh-pa). Изключете абсолютно всички студени компреси и опаковки. Не забравяйте, че антипиретикът няма да действа напълно, докато няма спазъм. Ако не можете да намалите температурата за 2-3 часа, незабавно се обадете на лекар!

Процедури на намалявана не температурата
Забравете за алкохол и оцет! Чувствителната бебешка кожа незабавно абсорбира опасни вещества и съществува риск от отравяне.

Не използвайте бутилки топла вода у дома, студени чаршафи, студени клизми. Външно изглежда, че температурата е намаляла, но такъв резултат е възникнал от спазмите на съдовете на кожата! Това забавя движението на кръвта, намалява потенето и загубата на температура. В резултат на това температурата на вътрешните органи се увеличава. Това е много опасно!

Максимумът, който можете да направите, е студена превръзка на челото на детето, за да се облекчи състоянието, но само след прилагане на антипиретик.

Горещите вани за крака и вдишването на пара по-скоро вредят, отколкото помагат. При най-малкото подозрение за температурата прилагането на тези процедури ще предизвика повишаване. Ако искате да се успокоите и да си правите експерименти със собственото си дете – моля, на свой собствен риск, само когато има нормална температура!

РЕДАКЦИОНЕН СЪВЕТ

В повечето случаи децата се възстановяват сами, без значителни медикаменти. Понякога е разрешено използването на народни средства в облекчение на общото състояние. Наред с изобилната напитка на бебето се предлагат топли и здравословни млечни напитки. Те помагат при кашлица, ларингит и се много вкусни. Може да бъде мляко с мед, какаово масло, прополис. Но само при липса на алергии към тези продукти!

Добавете чаена лъжичка мед, за да затоплите млякото, разбъркайте. Да пие такава напитка е по-добре през нощта, тя се успокоява добре. Какаовото масло перфектно се справя с възпалено гърло, ако се разтваря в топло мляко.

Можете да закупите от аптеката 10% прополисова тинктура, евтина е. Добавете 10 капки в топло мляко, без значение, половин чаша или една супена лъжица. Такова средство се справя добре с белодробни заболявания, подобрява благосъстоянието. Давайте го точно преди лягане. ПРоверено е от собствен опит – работи! Прополисът е склад за лекарствени вещества, благоприятно засяга всички системи на човешкото тяло.

При лечението на детските болести, да се ръководите само от здравия разум и да не се паникьосвате. Ако се съмнявате в действията си – не забравяйте да се консултирате с педиатър. Обърнете се към него, ако симптомите продължават повече от 5 дни. Пожелаваме на теб и на децата ти само здраве!

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text