img

Първи и много важни симптоми на инсулт: В никакъв случай не ги игнорирайте!

/
/
/
691 Views

Вероятно сте мислили, че инсултът е състояние, което засяга само възрастните, но лекарите казват, че това може да се случи на всеки, на всяка възраст. Ето какво трябва да знаете за ранните признаци и симптоми, дори да сте млади:

1. Замъглено зрение или краткосрочна загуба на зрението

Появата на инсулт може да доведе до загуба на зрението, замъгляване или дори загуба на зрение в едното или в двете очи. 44%, от хората които са претърпели инсулт, казват, че загубата на зрение е тежък симптом.

2. Внезапно главоболие и виене на свят

По думите на Дейвид Шуман от Университета по неврология, световъртежът е ясен признак на инсулт при жени по-млади от 45 години. Ако усетите внезапно виене на свят, потърсете медицинска помощ и си направете тестове.

3. Несвързано говорене

Най-ранният признак на инсулт е, когато започнете да говорите за несвързани неща. Отначало това са малки погрешни представи за времето, часа или датата. На основни въпроси (например, колко е 3 * 3), ако отговорът е грешен, имате объркано поведение или загуба на говорните способности – всичко това говори за възможен удар.

4.Внезапна слабост в долните крайници

Внезапна слабост, изтръпване на ръцете или краката може да бъде силен знак за инсулт. Това може да доведе до парализа или колабиране. В повечето случаи парализата е свързана с мозъка, който страда от инсулт. Най-добре е да изпънете ръцете си до 10 секунди, така че ако едната ръка падне, тогава това е знак за мускулна слабост.

5. Болка от едната страна на лицето

Болката не е често срещан симптом на инсулт, обаче, ако усетите внезапна болка в краката или особено от едната страна на лицето, тогава признакът е очевиден.

6. Главоболие и мигрена

Силното главоболие е често срещан индикатор за инсулт. Проучванията показват, че от 588 доброволци, преживели тежки главоболия с инсулт, повечето са били млади с чести мигрени. Също така е доказано, че засяга жените по-често от мъжете.

7. Парализа на лицето

Ако лицето ви е наполовина парализирано, това е краен показател, че имате инсулт.

8. Изтощение

Проучванията показват също, че сред засегнатите хора жените са по-склонни да изпитват умора, объркване, дезориентация и изтощение.

9. Хълцане

Този предупредителен знак засяга главно жените и може да доведе до внезапно, постоянно хълцане. Това е заради инсулта, който атакува дихателния център в мозъка.

10.Недостиг на въздух и треперене

Може да почувствате внезапен недостиг на въздух и затруднено дишане. Това показва сърдечна аритмия поради липса на кислород.

Въпреки че този симптом присъства предимно при жените, това е още една индикация, която не трябва да се игнорира. За да избегнете инсулт, важно е да водите здравословен живот, да бъдете физически активни и да почивате редовно.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text