img

Свалете високото кръвно на мига с тази вълшебна напитка

/
/
/
354 Views

Една от най-полезните напитки за здравето е какаото. То помага за понижаване на кръвното налягане, полезно е за хората с диабет и може да предпази от развитие на рак, убедени са учените.

Консумацията на какао е свързана с няколко важни ползи за здравето, съобщава Food News, позовавайки се на данни, публикувани от Antioxidants и Redox Signaling.

Намаляване на високото налягане

Способността на напитката да понижава кръвното налягане се дължи на антиоксидантните вещества флавоноли, които повишават нивото на азотен оксид в кръвта. Азотният оксид кара кръвоносните съдове да се отпускат и разширяват, като по този начин помага за понижаване на високото кръвно налягане.

В допълнение към флавонолите, какаото съдържа и други антиоксиданти, катехини и антоцианини, които спомагат за поддържането на здрава сърдечно-съдова функция.

Поради горните свойства напитката е полезна не само за активната работа на сърцето. Тя подобрява и когнитивната функция, подпомага производството на неврони и мозъчната функция, която се подхранва добре с кръв чрез добре оформени кръвоносни съдове.

Защита от рак

Според списанието на Американското общество за хипертония хората, които от време на време пият какао, развиват по-малко видове рак, отколкото тези, които не го правят.

Учените обясняват тази характеристика с действието на антиоксидантите на напитката – епикатехин и кверцетин.

Проучванията с епруветки показват, че те са способни да инхибират растежа на злокачествени клетки, да причиняват апоптоза (смърт) на раковите клетки и да предотвратят тяхното разпространение в тялото.

На свой ред тестовете върху животни, използващи екстракти от какао, потвърдиха способността му да намалява растежа на рака на гърдата и панкреаса, простатата, черния дроб и дебелото черво.

Помощ при диабет

Учените отбелязват ползите от какаото за хора с диабет тип 2.

Присъстващите в напитката флавоноли подобряват инсулиновата чувствителност в периферните тъкани и помагат за предотвратяване на свързаните със заболяването оксидативни и възпалителни увреждания.

Изследователите също така вярват, че консумацията на какаови флавоноли може не само да подобри някои аспекти от работата на организма при диабетици, но и да осигури на здравите хора защита срещу развитието на диабет тип 2, пише zdrave.to.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text