img

Тъжна вест! Почина кралица Елизабет II

/
/
/
605 Views

Кралица Елизабет II е починала, съобщи Би Би Си. Тя издъхна на 96 г. в замъка Балморал.

Смъртта на най-дълго управлявалия Великобритания монарх настъпи малко, след като от Бъкингамския дворец съобщиха официално, че лекарите са притеснени за здравословното състояние на Елизабет. При нея успяха да пристигнат и четирите й деца, както и приновете Уилям и Хари.

Елизабет II е родена на 21 април 1926 г. Баща ѝ – крал Джордж VI, и съпругатa аму Елизабет Боуз-Лайън, имат две дъщери, от които Елизабет е по-голяма. За нея дори не се е очаквало да стане кралица. Когато е родена, крал на Обединеното кралство е дядо ѝ – Джордж V. Елизабет е трета в наследствената линия след своя чичо – бъдещият Едуард VIII, и своя баща.

Когато Джордж V умира през 1936 г., чичо ѝ наследява трона, но по-късно през същата година абдикира. Причината е, че решaва да предложи брак на разведената Уолис Симпсън, което води до конституционна криза.

Така бащата на Елизабет става крал под името Джордж VI, а тя – негов предполагаем наследник.

Елизабет се омъжва на 20 ноември 1947 г. се за своя далечен братовчед Филип Маунтбатън, с когото имат четири деца – принцът на Уелс Чарлс, принцеса Ан, принц Андрю и принц Едуард. Едва пет години след сватбата ѝ се налага да седне на престола на баща си.

Крал Джордж VI умира през февруари 1952 г. Елизабет, едва 26-годишна, го наследява на трона и със съпруга си се мести в Бъкингамския дворец. Коронацията ѝ е на 2 юни 1953 г.

В следващите 70 години след това Елизабет II достига няколко рекорда – за най-дълго живелият и най-дълго управлявал британски монарх, най-възрастният и най-дълго изпълняващ длъжността държавен глава. Считана е също за вторият най-дълго управлявал монарх в историята след Луи XIV, който е начело на Франция 72 години и 110 дни.

На 9 април 2021 г. съпругът ѝ принц Филип, херцог на Единбург, почина на 99-годишна възраст.

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

It is main inner container footer text